اگر بخواهم صادقانه بگویم قسمت اول مجموعهی Alan Wake با وجود آن که مضمونی جذاب را در مبحث روایی مطرح کرده و همچنین برخی ایدههای جالب را در گیمپلیاش معرفی میکرد، شخصا برای من هرگز اثری نبود که پس از به پایان رساندنش دوباره به آن بازگردم و به تجربهی چندین بارهی آن بپردازم، در واقع قسمت ابتدایی صرفا تجربهای بود که مرا بیشتر جذب داستان خودش کرد تا اینکه غرق در ابعاد مختلف خودش بکند.
زمانی که استودیوی Remedy پس از گذشت بیش از یک دهه اعلام کرد که قسمت دوم این مجموعه در دست ساخت بوده و قرار است حالا به طور کامل به ژانر وحشت بقا ورود کند، ناگهان درصد کنجکاوی من به سقف رسید و حالا کسی بودم که مشتاقانه منتظر تجربهی Alan Wake 2 بودم و حالا که آن را تجربه کردهام میتوانم بگویم نه تنها با برترین اثر Remedy بلکه با یکی از برترین تجربههای ژانر وحشت بقا طی چندین سال اخیر مواجه هستیم! با بازیفا همراه باشید.
داستان بازی Alan Wake 2
داستان بازی Alan Wake 2 دنباله مستقیم داستان نسخه ابتدایی است. داستان این بازی تلاش دارد اتفاقات رخ داده در سیزده سال سپری شده و چرایی آنها را برای ما شرح دهد که در این امر موفق ظاهر شده است. داستان بازی Alan Wake در سال ۲۰۱۰ باعث خیزش نقدهای منفی بسیاری شد و دلیل این نقدهای منفی عموما خیزش پرسشهای مهم و نبود پاسخ قانع کننده و در نتیجه گیج شدن کاربر بود.
داستان بازی Alan Wake 2 اما روندی متفاوت را پیش گرفت. داستان ما از دید دو شخصیت، یکی در دنیای واقعی ما که تحت تاثیر نیروهای تاریک قرار گرفته و یکی دیگر در دل مکان تاریک تعریف میشود. استودیو رمدی با کارگردانی سم لیک (Sam Lake) داستان این بازی را در ابتدا مانند نسخه اول پیچیده پیش برد و تلاش کرد با سرعت زیاد اطلاعات به جا مانده زیادی از نسخه ابتدایی را در برابر شما قرار دهد.
اما توسعه دهندگان به خوبی آگاه بودند که مخاطبین سالهاست در انتظار پاسخ بوده و از همین رو در نیمه دوم بازی به اکثر پرسشهای مهم چه از نسخه ابتدایی و چه پرسشهای پیش آمده در نسخه دوم بازی پاسخهایی قانع کننده و کامل دادند. به عبارت دیگر، این تفکر به سوی ما آمده که توسعه دهندگان نسخه ابتدایی را کامل عامدانه پیچیده کرده تا بتوانند در نسخه دوم ما را با حقایق روبرو کرده و غافلگیر کنند.
موضوعی که داستان این بازی را به شدت جذاب کرده بود، حضور ماموری اف بی آی یعنی ساگا اندرسون (Saga Anderson) بود. همانطور که اشاره شد ما نیازمند پاسخهای زیادی برای پرسشهای قدیمی و جدید خود بودیم. شخصیت ساگا اندرسون نیز دقیقا مانند ما با پرسشهایی مواجه شد که نیازمند پاسخهای قانع کننده بود. پرسشهای ساگا دقیقا مانند ما درباره روشنایی و تاریکی جهان، درباره چرایی حضور نیروهای تاریک، درباره درگیری ما با این دنیای تاریک و موضوعاتی از این قبیل بودند که در نهایت به بسیاری از آنها پاسخ داده شد. البته که هنوز به تمام پرسشهای ما پاسخ داده نشده است!
دیگر نکتهای که بازی آلن ویک 2 را برای ما جذاب کرد، تغییر سبک داستان سرایی بازی بود. ما در نسخه ابتدایی نگاهی کوتاه به سبک ترسناک روانشناختی داشتیم، با این حال داستان و البته گیم پلی بازی بیشتر بر پایه ماجراجویی و اکشن قرار گرفته بودند. اما داستان بازی آلن ویک 2 یک داستان ترسناک روانشناختی کامل بود.
گیم پلی بازی Alan Wake 2
و اما نوبت به مبحث گیمپلی میرسد؛ همانطور که احتمالا میدانید و در بخش پیشین نیز اشاره کردیم، Alan Wake 2 حالا به طور کامل پا به ژانر وحشت بقا گذاشته است و نقد و بررسی بازی Alan Wake 2 نشان داد که از همین رو شاهد تغییرات و اعمال مکانیزمهای مختلفی در ساختار گیمپلی آن هستیم اما با وجود تغییرات گسترده، همچنان این بازی توانسته است هویت اصلی خودش را حفظ کند و خصوصیات اصلی گیمپلی قسمت اول را بازگردانده و به شکلی بهینه به ساختار تازهی خود تعمیم دهد.
از آن جایی که با دو کاراکتر قابل بازی روبهرو هستیم، بگذارید به نوبت به گیمپلی و خصوصیات خاص هر یک از آنها بپردازیم؛ اول با کاراکتر تازه و مامور FBI داستانمان شروع میکنیم. Saga به دلیل نقشی که در داستان بازی دارد، برخی خصوصیات بسیار جذاب و تازه را به روند گیمپلی معرفی میکند که از مهمترین آنها میتوانیم به محیط Mind Place اشاره کنیم. همانطور که از نامش پیداست، Mind Place یک فضای اختصاصی در ذهن Saga محسوب و به شکلی کاملا تعاملی به پلیر ارائه میشود. شما در این مکان میتوانید اسلحههای خود را ارتقا داده ، مظنونان پرونده را بررسی کرده و مهمتر از همه از Case Board استفاده کنید!
قطعا همهی شما در فیلمهای جنایی به نوعی Case Board را مشاهده کردهاید، دیواری که تمام شواهد، مدارک، مظنونان، شاهدان و سرنخهای مختلف مربوط به یک پرونده در آن قرار داشته و عموما کارآگاهان با استفاده از آن معماهای پیش روی خود را حل میکنند. کارکرد این بخش در این تجربه نیز دقیقا به همین صورت است، شما در طول تجربهی بازی در نقش Saga و پیش روی در داستان او، به معماها، کاراکترها، سرنخها و وقایع مختلفی برخورد میکنید که هر کدام به یک پرونده تبدیل میشوند!
بازی مختص کنسول های نسل نهم !
جلوههای دیداری بازی آلنت ویک 2 بخش بعدی بوده که ما را متحیر کرد. بازی Alan Wake 2 تنها برای کنسولهای نسل نهمی پلی استیشن ۵ و ایکس باکس سری ایکس/سری اس انتشار یافت. من موفق به تجربه این بازی در ایکس باکس سری ایکس شدم و باید گفت همه چیز جلوههای دیداری این بازی بی نظیر است.
ما در بازی آلن ویک 2 المانهای زیادی داریم که قدرت این بازی را نشان میدهند. جنگل بارانی، شهرکهای جنگلی مه آلود، شهر بزرگ تسخیر شده، ایستگاه مترو، هتل خون آلود و هر بخش دیگری که در این بازی میبینید، نشانی از کیفیت بالای این بازی دارند.
همانطور که در بخشهای پیشین اشاره شد ما بخشهایی سینماتیک در این بازی داریم که به طور مستقیم با دنیای بازی در ارتباط هستند. ما در بخشهای زیادی از این بازی به طور آنی از دنیای سینما وارد دنیای بازی میشویم و باید گفت که مرز میان این دو جهان به شدت در بازی Alan Wake 2 باریک بوده و همین موضوع شما را بارها و بارها در این بازی شگفت زده میکند. همچنین نباید فراموش کرد که شخصیتهای حاضر در بازی اعم از شخصیتهایی اصلی چون ساگا، آلن ویک، الکس کیسی (Alex Casey) و غیره و همچنین شخصیتهای فرعی بازی، همه و همه با هنر نمایی بازیگران واقعی صورت گرفته است. این موضوع باعث شده که مرز میان بخشهای سینماتیک و بخشهای قابل بازی این عنوان باریکتر نیز بشود. همچنین مشاهده کنید نقدها و امتیازات بازی Alan Wake ۲
بهترین خصوصیات بازی Alan Wake 2
میتوان با قاطعیت گفت که قدرتمندترین و برجستهترین خصوصیت Alan Wake 2 به عنوان یک اثر وحشت، فضاسازی و اتمسفر مثال زدنی آن است که از همان لحظهی اول شما را در خود کشیده و یکی از برترین محرکهای ترس در بازی محسوب میشود. اما مسئله اینجاست که از محیط بازی صرفا برای ترساندن پلیر استفاده نمیشود بلکه خود به موازات روند داستانسرایی بازی یک لایهی روایت محیطی را نیز به آن میافزاید که باعث میشود تجربهی لحظه به لحظهی این بازی بیشتر قابل لمس باشد و این خصوصیت که ابعاد مختلف بازی به زیبایی در یکدیگر جاری شوند یکی از خصوصیات برجستهی این اثر به شمار میآید.
استودیوی رمدی همیشه عملکرد بسیار خوبی را در بخش طراحی مراحل به نمایش گذاشته و Alan Wake 2 قطعا برترین هنرنمایی آنها تا به امروز است. از خیابانهای تاریک و روح زدهی شهر نیوورک گرفته تا شهرک زیبای Bright Falls و خیابانهای مهآلود Watery، همگی هویت ظاهری مستقلی را به این عنوان هدیه میدهند. همچنین الگوبرداری رمدی از فرنچایز Silent Hill در زمینهی فضاسازی بسیار مشهود است و حتی میتوانم به جرات بگویم Alan Wake 2 تقریبا نزدیکترین تصویر به چیزی است که در تریلر عنوان کنسل شدهی Silent Hills مشاهده کردیم!
به عنوان کسی که عاشق ژانر وحشت هستم نمیتوانم توصیف کنم که تا چه اندازه از فضاسازی Dark Place و مخصوصا شهر نیوورک آن لذت بردم؛ یک فضای ترسناک سنگین نوآر که به سرعت زیر پوست پلیر نفوذ کرده و سایههایی که زمزمههایشان دائما همچون سوزنی در مغزتان فرو میروند. ما همگی میدانیم که یک فضاسازی عالی بدون یک مکمل صوتی قدرتمند تاثیر چندانی نخواهد داشت و باز هم باید گفت که رمدی در این زمینه نیز سنگ تمام گذاشته است!
گرافیک خیره کننده و ترسناک
گرافیک هنری و بصری Alan Wake 2 به لطف موتور گرافیکی Northlight فوقالعاده است، در نقد و بررسی بازی Alan Wake 2 دیدیم که نورپردازیها بینقص هستند، حرکات صورت و موشن کپچرها فوقالعاده جلوه میکنند و دنیای بازی در عین زیبایی تهدید آمیز، مرموز و ترسناک است. تجربهی من از این بازی روی پلتفرم PC بوده و با وجود تمام نگرانیهایی که حول محور عملکرد فنی این بازی وجود داشت، باید بگویم تجربهی شخصی من از این عنوان تا حد زیادی با ثبات و مطلوب بود.
در طول تجربهام تنها یک بار با باگی عجیب برخورد کردم که مرا به داخل زمین انداخت و باعث شد مجبور بشوم از سیو پیشینم بازی را ادامه بدهم اما به غیر از آن، Alan Wake 2 عملکرد فنی مطلوبی را روی پلتفرم PC به نمایش میگذارد. البته باید در نظر گرفت که سنجش بهینهسازی روی این پلتفرم به این سادگیها نیست و حتی تفاوت یک قطعه بین کامپیوترها میتواند تفاوت عملکردی ایجاد کند؛ شخصا این اثر را با کارت گرافیک ۳۰۷۰ روی تنظیمات Ultra (به غیر از یک مورد که روی High قرار داشت) بدون استفاده از Ray Tracing تجربه کرده و ثبات مناسبی نیز طی این تجربه از لحاظ فنی داشتم. مشاهده سیستم مورد نیاز بازی Alan Wake 2
موسیقی های زیبا اما دلهره آور
استودیو رمدی از زمان انتشار بازیهای Max Payne اهمیت بسیار زیادی برای موسیقی متن قائل بود. بازی آلن ویک 2 نیز مانند نسخه ابتدایی به خوبی از دنیای موسیقی بهره برده است. موسیقی متن این بازی در بخشهای مختلف شما را شگفت زده کرده و نه تنها حس بی نظیری به شما داده، بلکه مانند نسخه ابتدایی موسیقی بازی با اتفاقات بازی همسو بوده و در حقیقت بخشهایی از داستان ما در موسیقیهای متن و به طور موزیکال تعریف میشوند!
بخش عمده موسیقیهای این بازی مانند نسخه پیشین توسط گروه موسیقی فنلاندی Poets of the Fall، در قالب گروهی ساختگی در بازی آلن ویک یعنی گروه خدایان کهن ازگارد (Old Gods of Asgard) نواخته و اجرا شده که واقعا تجربه ما از این بازی را چندین پله ارتقا بخشیده است.
در کنار آن باید افزود که صدا پیشگی شخصیتها و صدا گذاری بخشهای مختلف بازی نیز به بهترین نحو ممکن کار شده و صدا گذاری بازی به تنهایی میتواند بدن شما را به رعشه وادار کند. ما پیشتر در عنوانی مهم یعنی Hellblade: Senua’s Sacrifice استفاده از صدا برای برانگیختن احساسات کاربر را شاهد بودهایم و بازی Alan Wake 2 نیز در بخشهایی قابل توجه از این تکنیک استفاده کرده است.
به طور کلی بازی Alan Wake 2 عنوانی به شدت با ارزش بوده که نه تنها خود به تنهایی یک شاهکار است، بلکه باعث شد ما قدر نسخه ابتدایی این سری بازی و همچنین قدر دیگر بازی محبوب استودیو رمدی یعنی بازی Control را نیز بیشتر بدانیم. بازی Alan Wake 2 بدون شک در فهرست بازیهایی قرار گرفته که هر کسی باید حداقل یک مرتبه تجربه کند. با این حال به باور من تجربه این بازی تنها یک مرتبه کافی نبوده و داستان جذاب و ترسناک، اما آموزنده، هنرمندانه و همسو با حقیقت زندگی روزمره ما باعث شده این بازی مستحق چندین مرتبه تکرار، البته با تجربه دوباره نسخه اول باشد.
سخن پایانی نقد و بررسی بازی Alan Wake 2
بازی Alan Wake 2 عنوانی به شدت با ارزش بوده که نه تنها خود یک شاهکار است، بلکه باعث شد ما قدر نسخه ابتدایی این سری و همچنین قدر دیگر بازی رمدی یعنی بازی Control را نیز بیشتر بدانیم. بازی Alan Wake 2 بدون شک در فهرست بازیهایی قرار گرفته که هر کسی باید حداقل یک مرتبه تجربه کند. با این حال به باور من تجربه این بازی تنها یک مرتبه کافی نبوده و داستان جذاب و ترسناک، اما آموزنده، هنرمندانه و همسو با حقیقت زندگی روزمره ما باعث شده این بازی مستحق چندین مرتبه تکرار باشد.
- ترکیب هنر سینما، موسیقی، نقاشی و بازی سازی
- گیم پلی متفاوت دو شخصیت بازی
- داستان منسجم و درگیر کننده
- موسیقی متن بی نظیر
- فضاسازی خیره کننده
- آسان بودن بیش از حد مبارزات