نقد و بررسی بازی Modern Warfare III ،طبیعت مجموعه بازی Call of Duty با پارادوکسهای زیادی همراه است. مجموعهای که هر سال نسخهای جدید از آن منتشر میشود و به نظر در چرخهای مسموم گرفتار شده. حضور سه استودیو اصلی و چندین توسعهدهنده جانبی باعث شده تا هر سال ما با رویکردهای متفاوتی مواجه شویم. همین موضوع به بازیهایی منتهی شده هر کدام مجموعهای از نکات مثبت و منفی را به همراه دارند. مخاطبهای این سری در جریان هر سال سازندهها را از ضعفهای حاضر باخبر میکنند و سازنده بعدی از رسیده و آنها را برطرف میکند. در این میان البته تیم جدید سعی دارد تا نقطه نظرهای خود را وارد بدنه کار کند و همین مسئله خروجی نهایی را با ضعفهای جدیدی آشنا میکند. ضعفهایی که سال آینده برطرف شده و جای خود را با مشکلاتی دیگر میدهند. این چرخه مسموم به نظر حالا حالاها تمامی ندارد. امسال اما نوبت به Call of Duty Modern Warfare 3 و سازنده اصلی آن یعنی استودیوی Sledgehammer Games رسیده. آنها با این رویکرد بازی خود را ساختهاند که از فضای مثلا واقعگرایانهای که Infinity Ward قصد رسیدن به آن را داشت، دوری کنند. جدیدترین نسخه Call of Duty در این مسیر موفق بوده اما از طرفی یکی از بدترین بخشهای داستانی چند سال اخیر مجموعه را پیش روی شما قرار میدهد و در دیگر شکلهای گیمپلی هم حرف خاصی برای گفتن ندارد.
داستان بازی Modern Warfare III
داستان بازی Call of Duty Modern Warfare 3، ادامهی آن چیزی است که در پایان بخش داستانی نسخهی قبلی، شاهد بذرپاشی برای آن بودیم. گروه نظامی Konni و در رأس آن رییس آنها Vladimir Makarov، شروران اصلی داستان Modern Warfare 3 هستند و دوباره شاهد تقابل Task Force 141 با Makarov هستیم، اما این بار در کشور خیالی Urzikstan که میزبان وقایای نسخهی ریبوت سری نیز به شمار میرفت.
بعضی از اتفاقات و سرنوشت برخی شخصیتها، مشابه و یا نزدیک آن چیزی هستند که در نسخهی اصلی شاهد آن بودیم، اما این موارد اندک به کنار، بخش داستانی Modern Warfare 3 کاملا جریان و اتفاقاتی جدید را روایت میکند.
در دل داستان تمام نسخههای سری Call of Duty، یک تقابل کلیشه مانند بین آمریکاییها و دیگر گروهها وجود دارد که در Modern Warfare 3 نیز،این روند حفظ شده است. اما مشکل این جاست که حتی با وجود بهره برداری از کلیشهها، بخش داستانی بازی نمیتواند لحظات جذاب و سینمایی در خور نام Call of Duty را خلق کرده و ارائه دهد. افت داستانی و روایی بخش کمپین، از نسخهی MW2 آغاز شد و در ادامه دهندهی همان مسیر، داستان MW3 نیز بیش از حد کلیشهای است و کوچکترین تلاشی نمیکند که کمی روندی متفاوت پیش گیرد.
پرداخت شخصیت Makarov به عنوان شرور اصلی، با وجود زمان کم حضور و کوتاه بودن بخش داستانی، قابل قبول است و نقش خود را به عنوان یک شرور کلاسیک Call of Duty به خوبی ایفا میکند. از طرف دیگر، شخصیتهای Task Force مثل پرایس، گوست و سوپ، در طول این سه نسخه به اندازهای در جریان اتفاقات بودهاند که تا حد زیادی به بلوغ رسیدهاند، خصوصا شخصیت کاپیتان پرایس که در این سه گانه ریبوت شده از مدرن وارفر، نقشی بسیار پررنگتر و مهمتر از سه گانهی کلاسیک ایفا کرده است. مشاهده کنید تریلری از گیم پلی بازی Modern Warfare 3
ضعف های داستان بازی
ضعفهای داستانی و روایی را کنار بگذاریم، مشکل بعدی کمپین بازی این است که آن قدر مراحل بازی کم و کوتاه هستند، که عملا فضا و بستر لازم یرای شکلگیری اتفاقات فراهم نمیشود و در کل، این حس به مخاطب منتقل میشود که سازندگان با عجله فقط قصد داشتهاند تا بخشی به عنوان کمپین عرضه کنند و جزئیات کیفی آن، هیچگاه مطرح نبوده است.
مشکل و ضعف بزرگ بعدی بخش داستانی، مراحل آن هستند که فرسنگها با مراحل دیوانهوار و هیجانانگیزی که Call of Duty را با آن میشناسیم، فاصله دارند. در دو نسخه قبلی، مراحل اکشن و سینمایی بیشتر جای خود را به مراحل مخفیکاری داده بودهاند و این بار در MW3، مراحل Open Combat نقش پررنگی ایفا میکنند. این مراحل از ساختار خطی معمول پیروی نمیکنند و در مکانها و مراحل باز و نیمه جهان باز روایت میشوند. در این مراحل، معمولا یک یا چند Objective کلی وجود دارد و در جای جای مناطق بازی نیز شاهد دشمنان و گشتهای مختلف هستیم.
در این مراحل، مخاطبان در نحوه و چگونگی پیشروی آزاد هستند و به هر روشی که میخواهند، میتوانند مراحل را تکمیل کنند. جذاب به نظر میرسد؟ سخت در اشتباه هستید! این مراحل صرفا روی کاغذ طراحی جالبی دارند و در عمل، پیادهسازی بسیار ضعیفی دارند. اول که باید اشاره کرد این مراحل غالبا از نقشههای چند نفره و Verdansk برداشت شدهاند و از لحاظ طراحی کلی و ساختاذی حرفی برای گفتن ندارند. از طرف دیگر، حتی امکان شخصی سازی Loadoutها برای تجربهای جذابتر وجود ندارد و عملا، بازی تنها توهم آزادی عمل را به مخاطب، هدیه میدهد.
بزرگترین مشکل بخش داستانی این است که کاملا واضح است سازندگان اهمیتی به کیفیت و کمیت Campaign نداده و صرفا میخواستند بخش داستانی را ساخته و عرضه کنند، بدون آن که برای مخاطبان خود ارزشی قائل باشند. Call of duty که روزی یادآور داستانهای حماسی و نبردهای هیجان انگیز بود، اکنون به عنوانی با داستانی کلیشهای و مأموریتهایی تکراری و ضعیف تبدیل شده است که هیچگونه جای توجیه از طرف سرسختترین طرفداران را نیز باقی نمیگذارد. به شخصه باید بگویم اگر قرار است اکتیویژن و استودیوهای زیر مجموعهاش چنین داستانیهای بسازند، بهتر است بخش داستانی دیگر وجود نداشته باشد و صرفا شاهد بخشهای آنلاین و چند نفره باشیم.
بخش آنلاین بازی Modern Warfare III
در بخش آنلاین به شکل واضحی مشخص است که سازندگان بازی اکثر انتقادهای موجود از نسخه قبلی را در نظر گرفتهاند. مسائلی همچون سرعت و جریان حرکت در بازی و زمانبندی تیراندازی به شکل کلی بهبود یافته و شاهد یکی از سریعترین و روانترین بخشهای آنلاین چند سال اخیر Call of Duty هستیم. در کنار این مسائل، سازندگان بازی تغییراتی را هم در قابلیتها و تجهیزات جانبی ایجاد کردهاند تا تنوع اندکی در کلیت جریان هر مسابقه ایجاد شود. اینبار البته خبری از نقشههای جدید نیست و هر آن چیزی که فعلا در بازی قرار گرفته نقشههای Modern Warfare 2 اورجینال است که از لحاظ گرافیکی ریمستر شده. شاید نوستالژی تجربه بازی با نقشههای قدیمی در ابتدا جذاب باشد اما به سرعت متوجه میشوید که این نقشهها برای مکانیکها و کلیت گیمپلی امروزی مجموعه طراحی نشدهاند. هر کدام از این نقشهها با در نظر گرفتن مکانیکهای قدیمی ساخته شده و از این رو با مشکلات اساسی در زمینه نقاط Spawn و طراحی کلی مسیرها روبرو هستند. با اینکه همچنان تجربه چند ساعته بخش آنلاین بازی میتواند سرگرمکننده باشد اما زمانی که در طولانی مدت به سراغ آن بروید با مشکلاتی بنیادی در زمینه طراحی نقشهها مواجه میشوید که تاثیر منفی بزرگی را روی کیفیت کلی گذاشته. در این میان نباید حالت زامبی را هم فراموش کنیم که زودتر از موعد به مجموعه بازگشت و در این فرایند تفاوتهای مهمی را رقم زده. در گذشته به این عادت کرده بودیم که بخش زامبی Call of Duty در مراحلی محدود از دید طراحی و به شکل راندی دنبال شوند. شما در این جریان ارتقا پیدا میکردید و نهایتا میتوانستید امتیاز بالاتری را با از بین بردن زامبیهای مختلف کسب کنید. اینبار اما سازندگان بازی در یک حرکت عجیب زامبیها را به حالت DMZ اضافه کرده و نتیجهای کاملا متفاوت را به به دست آوردهاند. شاید روی کاغد چنین فرمولی جذابیتهای خاص خود را داشته باشد اما در عمل دچار ضعفهای خاص خود است. با اینکه فرمول زامبی در محیطی Open World بعضا میتواند سناریوهای جالبی را شکل دهد اما حس پیشرفت در محصول فعلی به شکل کلی وجود ندارد. حتی اسلحههای خاصی که شما در جریان بازی به دست میآورید، در دفعات بعدی قابل استفاده نیستند و عملا این سوال بزرگ مطرح میشود که هدف نهایی در بخش زامبی بازی چه چیزی است. هدفی که باعث میشود تا گیمر به تجربه طولانی مدت این بخش تمایل پیدا کند و فعلا وجود خارجی ندارد.
گرافیک بازی Modern Warfare III
همانطور که نقد و بررسی بازی Modern Warfare III نشان میدهد همان موتور گرافیکی IW بهره میبرد که نسخههای اخیر سری با استفاده از آن توسعه یافتهاند. با این تفاسیر بازی از دید جزئیات گرافیک، کیفیت انیمیشنها، طراحی محیط و جلوههای بصری در میان بهترینها قرار میگیرد. بدون شک تکنولوژی مورد استفاده تیمهای تولیدکننده این مجموعه در بهترین شرایط خود قرار دارد و به هر بخشی از آن که توجه میکنید با نقاط قوت مختلفی روبرو میشوید. همین مسئله در زمینه صداگذاری بازی هم صدق میکند. هنوز هم از دید صداگذاری اسلحهها Call of Duty حرف اول و آخر را میزند و از این رو توانسته یکی از بهترین حسهای تیراندازی در یک شوتر اول شخص را ایجاد کند. ترکیب انیمیشنهای درست، مکانیکهای گیمپلی پیشرفته و صداگذاری بینظیر، بستهای را شکل داده که شما را در تمام جریان خود به تیراندازی و ایجاد درگیری متمایل میکند. تبدیل یک بسته قابل دانلود به یک بازی مجزا، بزرگترین ضربه ممکن را به تجربه بخش تک نفره و آنلاین بازی وارد کرده. موضوعی که Modern Warfare 3 را به یکی از فراموششدنیترین نسخههای این مجموعه تبدیل میکند. مشاهده سیستم مورد نیازModern Warfare 3
سخن پایانی
همیشه به ندای وظیفه پاسخ دادن، درست نیست. از این حرف شنوی شما، سواستفاده میکنند. همیشه بخش داستانی در بازیهای کالآفدیوتی، انگیزهای بود برای پرداخت قیمت کامل و تجربهی بخش آنلاین آن در کنار بخش داستانی. اما Modern Warfare 3، از چنین قاعدهای پیروی نمیکند. بخش داستانی این عنوان سطحی، ابتدایی، بیهدف و بسیار کوتاه است. بخش آنلاین چند نفرهی بازی Modern Warfare 3 چنان ایراد بزرگی ندارد که دل مخاطب را بزند، اما از سوی دیگر، چیز چندان نوینی نیز ارائه نمیدهد تا بتوان هویت یک دنبالهی منحصر و البته ۷۰ دلاری را به آن نسبت داد. گیمپلی سرعتی و سیستمهای جدید چالشها دستاوردهای مناسب و مثبتی به ارمغان خواهند آورد و میتوان انتظار داشت تا زمان انتشار فصل اول بازی، مشکلات فنی نیز برطرف شود.